Porady na temat organizacji udanych wesel i przyjęć.
Antocyjany są przede wszystkim obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w różnych owocach, pełniąc pokrewną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona i podczas procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to ważny proces w procesie nadania koloru winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, bowiem już ich sok jest odcienia czerwonego. W największym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Formy te są jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Kolor czerwony lub ewentualnie różowy, zależy do głębi, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na odcienie od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się w zasadzie antocyjanom.
3. Czytaj dalej
4. Kliknij
5. Kontynuuj Sposoby na prowadzenie aktywnego trybu życia w dużym mieście.